Bronzen Ostrea Rose trofee voor Lady Chris

Ostrea Rose Classic Race voor de kust van BlankenbergeOnder een stralend zonnetje en licht bewolkte blauwe hemel vond zondag de derde editie plaats van de Ostrea Rose Classic Race. Aan de zeilwedstrijd die plaatsvond voor de kust van Blankenberge namen een dertigtal schepen deel, Old Gaffers maar ook een aantal PolyClassics.  

De Ostrea Rose Classic Race werd drie jaar geleden voor het eerst georganiseerd ter nagedachtenis van Eddy Leblon de schipper van de Bawley Smack ‘Ostrea Rose’.De wedstrijd kent een stijgend succes met dit jaar een dertigtal schepen aan de start. Organisator Peter Sabbe was zeer gelukkig met de ruime opkomst van de Old Gaffers en de PolyClassics.

“De wedstrijd wordt stilaan een klassieker”, zegt Peter Sabbe. “Ook dit jaar denken we even terug aan onze vriend Eddy Leblon die een drietal jaar geleden na een tragisch ongeval overleden is. We zijn vandaag dan ook bijzonder tevreden dat zijn beide zonen hier aanwezig zijn, evenals zijn zus en zijn schoonbroer … ze varen trouwens mee met de Jacqueline-Denise.”

De Bawley Smack Ostra Rose lag na het overlijden van schipper Eddy Leblon een aantal jaren te verkommeren in de haven van Blankenberge. “Onlangs is het vaartuig verkocht en momenteel wordt hij gerestaureerd in Luik”, zegt Peter Sabbe. “Het goede nieuws is dat de Ostrea Rose nadien hoogstwaarschijnlijk terug zal komen naar onze haven.”

Omstreeks 13:00 uur werd de start van de race gegeven aan boord van de Blankenbergse Scute die zich gepositioneerd had ter hoogte van de ‘Sparboei’ net voor het Oosterstaketsel. Het parcours ging verder in westelijke richting naar de B-boei ter hoogte van het Westerstaketsel. Vervolgens moesten de schepen nog voorbij twee gele wedstrijdboeien varen waarvan de coördinaten om het spannend te houden niet werden meegegeven. Beide boeien moesten genomen worden langs stuurboord, en dat was voor sommige zeilers met de wind niet altijd even gemakkelijk.

De wedstrijd duurde veel langer dan oorspronkelijk werd gedacht. De Blankenbergse Scute die zelf niet meedeed aan de race kwam pas omstreeks 16:30 uur als laatste de havengeul binnen varen. Nadat iedereen was aangemeerd kwamen alle deelnemers samen in het oud clubhuis van de VVW voor de prijsuitreiking. De gouden Ostrea Rose trofee werd in de wacht gesleept door de Drakkar. De schipper van de Fenix mocht de zilveren trofee mee huiswaarts nemen. De bronzen Ostrea Rose trofee tenslotte was voor de Lady Chris. Dit voor wat betreft de klassieke schepen.

In de klasse Écume de Mer werd de eerste prijs gewonnen door de Fade Away. De Jadyca werd winnaar in de categorie Trintella. De Tjieko, Koeketiene en de Tai waren de winnaars van de nevenprijzen. De schoonheidsprijs De Kokketeute ging dit jaar naar de Acajou.