TE KOOP “Royal Charles”

Het jacht is ontworpen door Harry May en gebouwd door Berthon Boat Co. uit Lymington. Er ligt een 4-cilinder Ford Ebro motor in (52 pk) uit 1959, welke in 1988 is gereviseerd.
De zeilen zijn van Dacron, vervaardigd in 2004:  grootzeil 50 m2, fok 17 m2, kluiver 35 m2 en vlieger 10 m2.

De romp is karveel gebouwd (niet overnaads of dakpansgewijs, maar de planken zijn met de zijkanten stuitend tegen elkaar geplaatst, gladboordig), 32 mm teak op eiken spanten. De mast is van Oregon-pine en de giek is van aluminium.

Het sfeervolle interieur bestaat uit veel massief frans eiken met veel paneelwerk, een massief teakhouten vloer en lederen bekleding. Er zijn 4 slaapplaatsen bestaande uit een 2 persoons vast bed en 2 slaapplaatsen in de neerklapbare rugleuningen van de banken in de salon. De loodskooi is in gebruik als zeilberging.

De boot wordt verwarmd middels een Heatpol dieselkachel en in de kombuis is een koelkast en een Force-10 2 pits gasfornuis met oven aanwezig.

De besturing is hydraulisch via een stuurwiel en voor de navigatie is een kompas Sestrel more en een marifoon Sailor RT 144 B aan boord.

Een leuk stukje geschiedenis:
Tijdens de 4-daagse oorlog in 1667 te Chatham heeft de Nederlandse vloot onder leiding van admiraal Michiel Adriaanzn. de Ruyter de Engelse vloot een zware slag toegediend.
Als trofee hebben zij het trotse admiraalschip “ Royal Charles “ naar Holland gesleept.
De engelse vloot stond toen onder leiding van admiraal George Monk. Vele jaren en generaties later gaf de heer H. Monk in 1938 bij Berthon Boat Co. de opdracht tot het bouwen van een 18 t Gauntlet. Ter nagedachtenis aan zijn voorvaderen doopte hij het schip “Royal Charles”.

Deze bermudakotter was oorspronkelijk total flushdeck. Het doghouse is er in 1949 bij Berthon Boat opgebouwd. Royal Charles is een bijzonder charmant schip, zeer zeewaardig en met goede zeileigenschappen.
In welke haven het schip ook ligt, de eigenaar ontkomt niet aan bewonderende blikken en complimentjes. Het interieur is authentiek, warm en smaakvol.
Zeilen met de Royal Charles is meer dan het hebben van een zeilschip!

 


p.o.a.
1938
Hout
5
13,6 m
3,3 m
1,9 m
400 l
200 l
4-cilinder Ford Ebro
17 ton
Harry May
Berthon Boat Co.