Terug in de tijd: de 1e Tradewind Battle

Op 5 juli 2008 vond op het Markermeer voor de kust van Volendam de eerste Battle of the Tradewinds plaats. Maar liefst 10 Tradewind Atolls hadden zich voor deze bijzondere gebeurtenis gemeld.

Na een ontvangst door bouwer Austin Lion van Tradewind Yachts (Walsoorden) in Restaurant Smit Bokkum, een kort, maar krachtig palaver met uitleg over de uitgezette baan, de startprocedure en toepasselijke zeilregels (motoren is niet toegestaan), vertrokken de deelnemers voor een pittige zeilrace.

Een groeiende vloot Tradewind Atolls
De Tradewind Atoll is een bijzondere, zeer zeewaardige boot met een prachtige klassieke uitstraling en uitstekende zeileigenschappen (zie ook het uitgebreide artikel Wonderkotters uit Walsoorden van Hans Vandersmissen in Spiegel der Zeilvaart, oktober 2004 en Waterkampioen, 09-2000). Oorspronkelijk getekend door de Amerikaan Thomas Gilmer als de Blue Moon (1946), werd het ontwerp ingrijpend aangepast door de Engelse ontwerper John Rock en sindsdien verder ontwikkeld door Austin Lion van Tradewind Yachts uit Walsoorden. Het resultaat is een groeiende vloot Tradewind Atolls en werd het de hoogste tijd voor een heuse onderlinge wedstrijd met als wisselbeker een zwaar verzilverde champagne koeler met inhoud.

De straffe zuidelijke wind (een mooie 4) vroeg opperste concentratie van de bemanningen; er werd op het scherpst van de snede gestreden en alles werd uit de kast gehaald om als eerste te eindigen. Voor sommigen ging dit wel erg ver en resulteerde dit in een eigen interpretatie van de door wedstrijdcommissaris en Tradewind Atoll zeiler van het eerste uur, Sjef Menu, uitgezette wedstrijdbaan; anderen trachtten de boeien vooral erg strak te ronden met alle gevolgen van dien.

De strijd
Na een prachtige start ging de strijd aanvankelijk tussen de Snug van Austin Lion, de Freya van de fam. Tanja, de Balgerij van de fam. De Vos en de Manifesto II gezeild door Maarten Kwekkeboom en Josta. Halverwege het wedstrijdparcours, met een bezeild aandewinds en een voordewinds rak achter de rug, was dit ook de volgorde bij het ronden van de tweede boei. De Lady Chris uit Nieuwpoort (B.), de Rogue van de fam. Kwekkeboom, de Maria Christina van de fam. Van der Sluijs en de Marie gezeild door fam. Hergerg uit Solingen (Dld.) hadden toen al zoveel achterstand opgelopen dat een goede klassering onmogelijk (b)leek. Wel kwam Marie later op onverklaarbare wijze weer langszij de Snug en Freya, maar de wedstrijdcommissaris had vanaf het startschip een onregelmatigheid geconstateerd die later met een Pudelpreis werd gehonoreerd.

Na ronding van de tweede boei kozen de Snug en de Freya voor een lange slag, scherp aan de wind over bakboord; de Balgerij en de Manifesto II hadden kennelijk de locatie van de derde boei beter op de kaart ingetekend, want zij gingen meteen overstag. Dat bleek de winnende tactiek en ze rondden al kruisend de derde boei ruim voor de twee anderen. Deze voorsprong werd in het vierde en laatste rak niet meer uit handen gegeven.

Uiteindelijk was het de Manifesto II die als eerste finishte en de zilveren champagne koeler en wisseltrofee voor een jaar mee naar huis mocht nemen.

Einduitslag:

  1. Manifesto II (Maarten & Josta Kwekkeboom)
  2. Balgerij ( fam De Vos, Makkum)
  3. Snug (Austin Lion, Walsoorden)
  4. Freya (fam.Tanja, Medemblik)
  5. Rogue (fam. Kwekkeboom, Katwoude)
  6. Lady Chris (fam. Caeyenberghs, Nieuwpoort Belgie)
  7. Maria Cristina (fam. Van der Sluijs, Volendam)
  8. Marie (fam. Herberg, Solingen Dld.)

Al met al een prachtige zeildag met een perfecte organisatie en ondersteuning door de werf van Austion Lion. De afsluitende borrel en het etentje in Restaurant Smit Bokkum bleek een perfecte manier om de dag nog eens te evalueren en de diverse manoeuvres, zeiltactieken en zeileigenschappen van de Tradewind Atolls te bespreken.

Gelet op de enthousiaste reacties van de deelnemers is besloten om van de Battle of the Tradewinds een jaarlijks terugkerend zeilevenement te maken. Tijdens de eerstvolgende Beurs Klassieke Schepen zal getracht worden een (internationale) Tradewind Owner Association in het leven te roepen die onder meer de organisatie van de Battle (en andere Tradewind activiteiten) ter hand zal nemen.

Van: Gerard Tanja, Tradewind Owners Association i.o.