4e plaats voor Tradewind 35′ in Golden Globe race

De 66-jarige Hongaars-Amerikaanse zeiler Istvan Kopar is op 21 maart gefinisht in de Golden Globe Race! Hij zeilde met zijn Tradewind 35′ in 263 dagen de wereld rond en is met deze prestatie de vierde persoon die deze editie van de prestigieuze zeilwedstrijd voltooit. Net als Van den Heede, Slats en Randmaa kon ook Kopar rekenen op een welverdiend, warm welkom.

De Golden Globe Race werd tot nu toe slechts één keer gevaren. Van de negen zeilers die in 1968 van start gingen, haalde er slechts één de finish. Precies 50 jaar later wordt de wedstrijd nu opnieuw gehouden. Op 1 juli 2018 vertrokken achtien zeilers vanuit Les Sables d’Olonne in Frankrijk. Zonder moderne navigatiemiddelen, net als toen. De Australische Kevin Farebrother en de Amerikaan Istvan Kopar voeren beiden met een Tradewind 35’. Kevin heeft het niet gehaald.
Uiteindelijk hebben zes solozeilers de wedstrijd uitgevaren.

Over de Golden Globe Race De Golden Globe Race is een eerbetoon aan Sir Robin Knox-Johnston. Hij was de eerste persoon ter wereld die solo en non-stop de wereld rond zeilde. Deelnemers leggen exact dezelfde route af als Knox-Johnston in 1968/1969. Deelnemers aan de Golden Globe Race, racen zonder moderne navigatie technologie, weersvoorspellingen andere technieken die na 1968 in het zeilen zijn geïntroduceerd. Ook assistentie van buitenaf is niet toegestaan. De finish van de race is ook in Les Sables d’Olonne.

De Golden Globe Race in cijfers:
– 30000 zeemijl ronde de drie grote kapen: (Goede Hoop, Leeuwin & Hoorn)
– 18 deelnemers uit 13 landen (waaronder 1 vrouw)
– Jongste deelnemer: Susie Goodall (GBR) 28
– Oudste Deelnemer: Jean-Luc van den Heede (FR) 72.